backgroundImage

Mohér - jak na něj?

11. 04. 2023, 08:48

Bojíte sa mohéru? Budíte sa spotení z hrozného sna, ako vás po celom tele obopína pichľavá mohérová príšera a zožiera vás za živa? Nemusíte. Mohér už nie je ten istý ako v osemdesiatkach, keď sa u nás takmer nedal zohnať a kupoval sa v Maďarsku na trhoch. (Poriadny pravek, čo?)

Dnes sa tej nočnej mory môžete definitívne zbaviť. Existuje totiž mohér s prívlastkom “super kid”. Je to priadza spracovaná zo srsti mladých angorských kôz. A so zvieracou srsťou je to tak: čím je zviera mladšie, tým je srsť jemnejšia, preto to pomenovanie “super kid”.

A čo teda s tým jemným mohérom? Poďme sa spolu pozrieť na vzorky.

image

Mohér môžete použiť samotný na jemnulinké pavučinkové projekty. Hoci výrobca odporúča ihlice č. 3 – 3,5 , ja som nahodila na  6 (áno, na šestkywink ) a  chlpaté vlákna priadze ešte stale krásne vypĺňajú priestor, nie je to na ne vôbec príliš. Vznikol úplne krásne nadýchaný priehľadný úplet. Samotný mohér sa hodí sa na bolerká, šatky a plédy  pletené jednoducho hladko, alebo vypletané čipkovými vzormi.

   image  

 Ak sa chcete viac pohrať s farbami, môžete kombinovať farebný mohér s jednofarebnými, ale aj farebnými priadzami. Ja som použila kombináciu s jednonitkou merina. Mohér sa krásne spojil s maslovo bielou, ružovobordovou, aj antracitovou.

  image   

Nemusíte sa báť kombinácií, chĺpky mohéru dodávajú každej farebnej variante krásne zahmlené tóny. Vzorky som opäť plietla na ihliciach č.6. Spojením farebného kid mohéru s tenkou jednonitkou získate úplet,  ktorý je už takmer nepriehľadný, no zároveň je ešte stále veľmi ľahučký. Na veľkých ihliciach bude svetrík aj rýchlo hotový. Na dosiahnutie krásneho výsledku nepotrebujete žiadne vzory, stačí skombinovať obľúbené farby a pliesť hladko.

 Na vzorky boli použité priadze (zhora nadol):

GAŠPAR - 100% merino fingering -  (400m/100g)

KATRIN - 100% merino fingering -  (400m/100g)

BELLA - 100% merino fingering -  (400m/100g)

RUSTI - 77% super kid mohér + 23% hodváb (350m/50g)

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tenhle e-shop využíva cookies a bez jejich použití není schpen fungovat. Nesouhlasím s požíváním cookies na tomto e-shopu (zobrazí sa prázdná stránka).